Prevoz pokojnika iz inostranstva

 

Prevoz pokojnika iz inostranstva, korak po korak

Svijet je već odavno postao globalno mjesto, pa danas više nije neobično čuti da naši ljudi žive i rade u inostranstvu. Nekoliko generacija naših zemljaka, iz Austrije, Njemačke, Švedske ili Švajcarske, koji godinama hljeb zarađuju u inostranstvu, ipak i dalje osjeća svoju postojbinu i emotivno gleda na povratak kući.

Nažalost, neki među njima ne dočekaju zasluženu penziju. Nesreća na poslu, iznenadna bolest, nezgoda u saobraćaju samo su neki od razloga za prerano ugašen život u tuđini. Šok koji nastane porodicu i prijatelje jednostavno parališe, što je razumljivo, a sve u trenutku kada je potrebno donijeti i sprovesti važne odluke.

Organizovanje pokopa i sahrane u inostranstvu košta čitavo bogatstvo, a osim toga, porodica obično želi da se kosti preminulog spuste kraj njihovih predaka, u rodnom mjestu. Iz ovih razumljivih, kao i nekih drugih razloga, tijela pokojnika se najčešće prevoze u zavičaj.

Proces prevoza pokojnika

Prevoz pokojnika iz inostranstva zahtijeva savršenu organizaciju. Priroda prevoza je veoma osjetljiva i sve se mora obaviti u kratkom vremenskom roku, tako da se mogući problemi prilikom prevoza moraju svesti na minimum. Osim ovog tehničkog aspekta, prevoz preminulih je uvijek prožet emocijama pa se mora voditi i posebna briga o porodici, njihovim željama i zahjevima, kako bi čitav proces prevoza iz inostranstva prošao što lakše i za njih.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svu brigu oko prevoza pokojnika preuzmemo na sebe, i tako bar malo rasteretimo porodicu dodatne jurnjave i obaveza u za njih najtežim trenucima.

Kontaktirajte nas

Ovo je prvi korak. Kada dobijemo upit koji pošaljete sa naše kontakt forme ili nas kontaktirate telefonom, pozivom ili sms porukom, tražićemo od Vas samo lokaciju na kojoj se nalazi tijelo pokojnika i lokaciju na koju je potrebno prevesti tijelo preminulog.

Možete nas kontaktirati na email kontakt@prevozpokojnika.org ili na telefon +387 65 492 449. Možete nas pozvati, poslati Viber ili SMS poruku u bilo koje vrijeme, dostupni smo svaki dan, tokom 24 sata dnevno. Na poruke odgovaramo odmah.

Nedugo potom, kontaktiraće vas predstavnik pogrebnog društva koje je zaduženo za prevoz pokojnika, koji će vas odmah upoznati sa vremenom dolaska, cijenom usluge prevoza i uslovima plaćanja.

Podsjećamo, garantujemo najniže cijene prevoza pokojnika u regionu, možete ih provjeriti na ovoj stranici i sami izračunati okvirnu cijenu. Pogrebno društvo će takođe odgovoriti na svako pitanje ili nedoumicu ako ih imate.

Organizacija prevoza

Kada dobijemo informacije o tačnim lokacijama, provjeravamo sve uslove prevoza, neophodnu dokumentaciju i potrebne dozvole za prevoz umrlih u međunarodnom saobraćaju, koje važe za zemlju u kojoj se tijelo preminulog nalazi i države kroz koje će se odvijati prevoz. Pogrebno društvo istovremeno, nakon kraće pripreme vozila i osnovne papirologije za polazak, kreće na put.

Važno je naglasiti da se čitav ovaj prvi dio procesa, koji je u tom trenutku već u realizaciji, odvija apsolutno nezavisno i na koji način ne uznemirava porodicu.

Susret sa porodicom ili prijateljem u inostranstvu

Vozilu pogrebnog društva je potrebno par sati da stigne kod vas, u zavisnosti od razdaljine koju je potrebno prijeći i frekvencije saobraćaja na granicama. Od porodice ili prijatelja će trebati samo lična dokumenta preminulog, važeći pasoš je sasvim dovoljan. Pogrebno društvo zatim nastavlja samostalno da pribavlja dokumenta i dozvole, a porodica je i dalje oslobođena bilo kakvih obaveza, bar kad je riječ o organizaciji i sprovođenju prevoza pokojnika. Ako je potrebno, možemo obezbijediti i pouzdane pravne usluge u inostranstvu.

Napomena: Pravne usluge advokat samostalno naplaćuje.

Vađenje papira

Potrebna dokumentacija koja prati međunarodni prevoz umrlih se pribavlja na više lokacija i neophodno je određeno iskustvo da bi se sva papirologija prikupila u što kraćem vremenskom roku, bez lutanja i čekanja na administrativne formalnosti. Potrebno je obići bolnicu, konzularno predstavništvo, dobiti dozvole nadležnih organa, doktora, sanitarnih inspektora i dr. Dobrodošla su sva poznanstva i dobri kontakti koje imamo, a zahvaljujući kojima sređivanje svih papira završavamo isti dan, eventualno sutradan, u zavisnosti kada vozilo pristigne u zemlju.

Na ovoj stranici možete pogledati više o sređivanju papira za prevoz pokojnika iz inostranstva. Sav proces prikupljanja papirologije obavljamo sami, porodica se ne maltretira ovim. Takođe, kompletno vađenje papira vršimo potpuno besplatno.

Priprema pokojnika

Kada prikupimo sve papire, potvrde i dozvole, preuzimamo tijelo preminulog. U skladu sa željama porodice, pogrebno društvo može da pripremi tijelo za prevoz i sahranu na način da ga propisno očiste, obriju, našminkaju (tek toliko da ima prirodnu boju lica) i eventualno izvrše korekcije lica ukoliko je došlo do oštećenja usled povrede. Naposletku, pokojnik se oblači u prikladno odijelo.

Sve ovo može da uradi i osoblje bolnice, ali oni za ove usluge naplaćuju više od 1000-1500 € ili tijelo predaju potpuno nago. Naše pogrebno društvo istu uslugu obavlja za 300 €. Tijelo pokojnika se zatim polaže u limeni i drveni sanduk koji se prenosi u namjensko, klimatizovano vozilo kojim će biti transportovano iz inostranstva do grobnog mjesta u matičnoj državi.

Prevoz

Prevoz pokojnika se zatim obavlja po unaprijed određenim planom putovanja za koji smo izvadili dozvole. Neke od njih nas obavezuju da se strogo pridržavamo precizno organizovane maršrute, što je veoma važno jer zakoni zemalja kroz koje se vrši međunarodni prevoz umrlih su veoma strogi, naročito kada se vrši prevoz iz Austrije ili iz Njemačke i obavezno ih se mora poštovati. Sam prevoz pokojnika iz inostranstva traje nekoliko sati, shodno razdaljini koju je potrebno preći i eventualnom zadržavanju na granicama. U skladu sa dogovorom i željom porodice, tijelo pokojnika se dovozi u bolnicu, na kućnu adresu ili direktno na groblje, gdje će preminuli imati zasluženi vječni mir.

Kompletan proces organizovanja prevoza, prikupljanja svih potrebnih dokumenata, kao i sam prevoz, traje ne više od dva ili tri dana, od trenutka kada nas kontaktirate.

Pouzdana, najjeftinija usluga u Evropi

Mi imamo dugogodišnje iskustvo u ovom poslu, vremenom smo razvili dobre kontakte koji su neophodni da prevoz pokojnika iz inostranstva protekne u što kraćem vremenskom periodu i čitav proces preuzimamo na sebe. Čak i vađenje papira o grobnom mjestu gdje se pokojnik sahranjuje, koje je obavezno, mi pribavljamo. Sve da bi porodica imala što manje obaveza oko svog procesa dopremanja tijela i sahrane.

Istovremeno, mi imamo pouzdano najniže cijene u regionu i one važe za sve zemlje ex-Yu, a svu potrebnu papirologiju u inostranstvu obezbjeđujemo sami, potpuno besplatno, ta usluga je već uključena u cijenu prevoza pokojnika koju dogovorite sa pogrebnim društvom.

Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja ukoliko smatrate da je potrebno nešto pojasniti. Kontaktirajte nas putem telefona (Viber, SMS) ili na email kontakt@prevozpokojnika.org i odgovorićemo u najkraćem roku.

prevoz umrlih iz inostranstva