Ekshumacija pokojnika

Ekshumacija pokojnika
 

Šta je ekshumacija?

Ekshumacija je postupak vađenja posmrtnih ostataka pokojnika iz grobnog mjesta gdje je preminuli sahranjen. Riječ ekshumacija je izvedena od latinskih izraza ex i humus (zemlja), što samo po sebi jasno govori o čemu je riječ. Iako kod većine ljudi samo pominjanje ekshumacije ostavlja gorak prvi utisak, zapravo se radi o pristojnom i dostojanstvenom postupku koji se ponekad mora obaviti.

Kada se vrši ekshumacija pokojnika?

Ekshumacija posmrtnih ostataka preminulih se uglavnom izvodi kada porodica želi da promijeni mjesto vječnog boravka svojih preminulih. Kada je riječ o zahtjevima za ekshumaciju koje mi dobijamo i obavljamo, prevoz umrlih iz inostrantva je najčešći razlog za ekshumaciju u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Švajcarskoj i drugim zemljama u Evropi i dio je usluga prevoza pokojnika iz inostranstva koju vršimo.

Pored prevoza posmrtnih ostataka na drugu lokaciju, proces ekshumacije još se obavlja po nalogu suda ili nadležnih organa, u slučaju krivične istrage na primer, ili ako je pak riječ o javnim zdravstvenim prioritetima, kao što je izmiještanje groblja ili epidemija, što se danas ipak ne dešava tako često.

Kako se izvodi ekshumacija posmrtnih ostataka?

Proces ekshumacije se izvodi u skladu sa zakonskim odredbama države u kojoj je pokojnik sahranjen, uz neophodne dozvole i prisustvo sanitarnog inspektora. Pogrebno društvo ima potrebno iskustvo da organizuje sve papire i dozvole, tako da čitav proces ekshumacije protekne brzo i dostojanstveno. Lica koja obavljaju ekshumaciju pobrinuće se da ni na koji način ne naruše posmrtne ostatke pokojnika. Potrebno je voditi računa i o higijenskim uslovima u kojima se ekshumacija izvodi, kao i o dezinfekciji mjesta nakon obavljenog prenosa posmrtnih ostataka.

Kada se vrši prevoz ekshumiranih posmrtnih ostataka pokojnika iz inostranstva, obavezno se mora dobiti saglasnost nadležnih organa u zemlji u koju se prevozi tijelo pokojnika da se posmrtni ostaci prenesu u zemlju u kojoj će biti sahranjeno. Tek nakon što se dobije ova saglasnost-dozvola, moguće je dobiti sprovodnicu iz konzularnog predstavništva, koja je neophodna za međunarodni prevoz pokojnika. Na ovoj stranici možete pronaći više o dokumentaciji potrebnoj za prevoz pokojnika iz inostranstva.

Cijena ekshumacije i ostalih troškova

Troškove ekshumacije pokojnika u zemlji i inostranstvu snosi lice koje je podnijelo zahtjev za ekshumaciju. Ako se radi o prevozu pokojnika, odnosno kada se ekshumirani posmrtni ostaci prevoze na novu lokaciju, potrebno je priložiti potvrdu o pripremljenom grobnom mjestu na lokaciji na koju se tijelo pokojnika prevozi i ponovo sahranjuje. Potrebna je i ostala dodatna dokumentacija, a sve papire obezbijediće pogrebno društvo. Lokalna groblja ili nadležne institucije određuju cijenu ekshumacije i ona može da varira 400-500€.

Ekshumacija
4.4/5 - (16 glasova)